Konstantno povećanje broja nezaposlenih

Bez autora
Oct 23 2012

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) ima oko 750.000 nezaposlenih i taj broj se u proteklih četiri-pet godina povećao za oko 290.000. Rezultati istraživanja o potrebama poslodavaca i prognozama kretanja na tržistu rada u Srbiji su pokazali da poslodavci prilikom zapošljavanja uglavnom traže visokoobrazovani kadar, koji poseduje znanja i veštine iz tehničkih, kao i društvenih nauka. To istraživanje sproveli su NSZ i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njime je bilo obuhvaćeno 4.029 kompanija gde su se prikupljale informacije o potrebama poslodavaca za zaposlenima ili potencijalnim zaposlenima, posebno o njihovom obrazovanju, obučenosti, iskustvu i poslovnim veštinama. Analiza je pokazala da će trgovina, poljoprivreda i saobraćaj biti najveći generatori nove zaposlenosti i da se najveći porast broja zaposlenih očekuje u regionu južne i istočne Srbije, zatim Šumadije i zapadne Srbije, što je pozitivan trend jer je u tim regionima prošle godine zabeležena najviša stopa nezaposlenosti.

Konstantno povećanje broja nezaposlenihNa evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) ima oko 750.000 nezaposlenih i taj broj se u proteklih četiri-pet godina povećao za oko 290.000, rečeno je danas na predstavljanju rezultata istraživanja o potrebama poslodavaca i prognozama kretanja na tržistu rada u Srbiji.

Rezultati su pokazali i da poslodavci prilikom zapošljavanja uglavnom traže visokoobrazovani kadar, koji poseduje znanja i veštine iz tehničkih, kao i društvenih nauka. To istraživanje sproveli su NSZ i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njime je bilo obuhvaćeno 4.029 kompanija gde su se prikupljale informacije o potrebama poslodavaca za zaposlenima ili potencijalnim zaposlenima, posebno o njihovom obrazovanju, obučenosti, iskustvu i poslovnim veštinama.

Analiza je pokazala da će trgovina, poljoprivreda i saobraćaj biti najveći generatori nove zaposlenosti i da se najveći porast broja zaposlenih očekuje u regionu južne i istočne Srbije, zatim Šumadije i zapadne Srbije, što je pozitivan trend jer je u tim regionima prošle godine zabeležena najviša stopa nezaposlenosti.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je proteklih godina zabeleženo konstantno povećanje broja nezaposlenih.

Najveće poteškoće za nalaženje posla imaju osobe sa srednjom stručnom spremom, a oko 50 posto nezaposlenih spada u tu kategoriju. Takođe, uočljiva i regionalna disproporcija, odnosno da je teža situacija za nalaženje posla na jugu Srbije, nego u ostalim delovima Srbije, naveo je Martinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik